Detaljerna

Detaljerna gör mannen

 

Manliga accessoarer

Intresset ökar

På GUAPO hittar du manliga accessoarer till män i alla åldrar, oavsett om du vill sticka ut lite extra eller är ute efter ett snyggt klassiskt herrsmycke som känns stilrent och elegant. Ordet accessoar kommer från franskans "Accessoire de mode" och betyder "tillbehör till modet". Med rätt accessoarer kan du skapa dig en stil som återspeglar din personlighet - glöm inte att det är detaljerna som gör mannen!

I dagens moderna samhälle har smyckestrenden för killar vuxit enormt mycket under de senaste åren. Förr var det mindre vanligt med herrsmycken, bortsett från det vanliga armbandsuret, och vi älskar verkligen utvecklingen och jublar när leverantörerna presenterar nyhet efter nyhet för männen i sina nya kollektioner. Även huvudbonaderna har fått sig ett rejält uppsving de senaste åren där klassiska hattar och gubbkepsar syns i var och varannan tv-serie.

Huvudbonader

En typisk manlig accessoar är huvudbonaden (som är mycket mer än bara en mössa). Vi har länge sålt snygga hattar, mössor och gubbkepsar från Oscar Wigén som är svenska mästare på att kombinera tradition och hantverk med mode och trendiga designer. Det är bara att välja och vraka bland modellerna, och oavsett vilken modell du väljer i slutändan så förblir huvudbonaden alltid en säker herraccessoar som aldrig kommer försvinna!

Hatten kommer nu åter starkt på modet - så våga sticka ut ur mängden och bär en snygg hatt. Hatten - och i synnerhet herrhatten - är en riktigt snygg accessoar som ger dig ett väldressat utseende. Glöm gubbigt och gammalt, nu kommer sköna klassiker tillbaka i ny tappning. Nu kan du äntligen frossa i snygga herrhattar i olika färger och former, allt från de klassiska plommonstopen och pork pie hattarna till den trendiga Trilly hatten som gör stark come back.

När vi pratar kepsar, så är det den moderna gubbkepsen som varje säsong dyker upp i nya färger och former. Modeller som newsboy cap, ivy cap och den omåttligt populära pub cap modellen är säkra kort att gå på. Ofta sys endast ett begränsat antal av varje tyg upp, så det gäller att hänga med när kepsarna trillar in för säsongen.

Mössor är idag en vanlig accessoar på killar, både ung som gammal. Senaste tiden har den populära sotarmössan eller s.k hipstermössan fått ett rejält uppsving. Den korta mössan med lätt upprullad kant, gärna lite på sniskan, syns mer och mer i alla sammahang. Det är dock fortfarande inte okej att bära mössa inomhus på tex restaurang, krogen eller när man ska på jobbintervju.

Klassiska herrsmycken

Manschettknappar

En snygg detalj som verkligen förgyller klädseln lite extra är de klassiska manschettknapparna. Manschettknapparnas primära syfte är att hålla ihop de två ändarna på själva manschetten på skjortärmen, men de är även ett klassiskt herrsmycke och en populär present till honom.

Många väljer sina manschettknappar efter intressen eller identitet (t.ex. yrkesroll) men dem flesta faller nog för färg, form eller vad som är populärt just för stunden. Många väljer även att gravera in sina initialer för att göra smycket mer personligt.

Slipsnålen

För att undvika att slipsen flänger runt så behövs en slipsnål. Det funktionella lilla smycket förhöjer utseendet på klädseln och matchas med fördel ihop med övriga smycken som t.ex. klocka, armband eller halsband för en snygg helhetslook.

När man väljer slipsnål så kan det vara klokt att fundera över om du ofta använder breda eller smala slipsar. Använder du normalt breda slipsar så välj då en längre slipsnål. Och använder du smala slipsar, ta en kortare modell. Eller köp en av varje längd för att helgardera dig – du får aldrig nog många slipsnålar om du är en flitig slipsbärare.

Herrarmband & halsband

När det handlar om manliga armband och halsband så är det mycket trender som spelar roll. Allting går ju i vågor och hela tiden dyker det upp nya modeller och designers. En trend som dock hållit i sig rätt länge nu när det gäller armband är läderemmar, gärna många remmar på en och samma arm. Lager på lager trenden funkar på män i alla åldrar och återspeglar en cool rockig stil som många män känner sig trygga med. Även länkar av kedjor i olika former och tjocklekar är alltid på tapeten när det gäller manliga smycken.

 Snygga hängslen som klassisk herraccessoar

Hängslen

Vare sig du ska ha hängslen till kostym eller bära dem till vardags så är hängslen en trevlig accessoar som med fördel kan matchas ihop färgmässigt med t.ex. en fluga eller ett par snygga manschettknappar.

Förr i tiden ansågs hängslena vara en typ av plagg som man under inga omständigheter fick visa att man hade på sig (och oftast gömdes dem på ett smidigt sätt under västen). Idag har de klassiska hängslena blivit raka motsatsen och är istället en trevlig accessoar som man gärna visar upp. Hos oss hittar du hängslen från Dako i flera olika färger och storlekar.

Olika modeller:
- Hängslen av X-modell fästs med två korsade spännen baktill på byxan samt två spännen framtill.
- Hängslen av Y-modell fästs med en stropp baktill i mitten av byxan samt två spännen framtill.
- Hängslen med stroppar, eller hängslen med knappar som dem också kallas, finns med både läderstropp och sidenstropp som hålls ordentligt på plats.

Detaljerna gör mannen

Flugor

Fluga, rosett, bow tie eller butterfly? Kärt barn har många namn. En fluga (eller mer formellt rosett) är en form av kravatt för män. Den engelska benämningen är bow tie och namnet rosett kommer ifrån liknelsen på knuten - accessoaren knyts med antingen enkel eller dubbel tamp precis som på en rosett.

Vi har ett stort utbud av flugor i flera färgglada färger som passar till kostym, vardag eller andra festliga tillfällen. Du kan välja på färdigknutna eller oknutna (butterfly) flugor för dig som hellre knyter din fluga själv. Tänk på att du med fördel kan matcha ihop flugan med en fin bröstnäsduk för en snygg helhetslook!

Att knyta flugan själv kan till en början verka ganska krångligt, särskilt om man är ovan. Men som med mycket annat i livet handlar det bara om träning. Det finns gott om olika instruktionsvideos om du ägnar en liten stund till att googla. Och när man väl lärt sig knyta flugan så är det som att cykla, då sitter tekniken för alltid. Frågar du oss så är en butterfly fluga helt klart ett snyggare alternativ som också ger ett bra manligt intryck på festen!

Bröstnäsdukar

Vi säljer snygga bröstnäsdukar från Dako i flera olika färger, storlekar och tyger. Matcha gärna ihop bröstnäsduken med en passande fluga eller slips för ett klädsamt helhetsintryck!

De flesta kavajer har tre fickor, en bröstficka och två sidofickor. Fickorna är endast till för dekoration och är inte gjorda för att användas praktiskt. Bröstfickan är till för en bröstnäsduk - ett dekorativt tygstycke av siden, linne eller bomull. Näsdukar av bomull eller linne viks så att endast en liten del av näsduken sticker upp ur fickan, medan sidennäsdukar i allmänhet bärs nedstuckna så att en något större del är synlig.

I samband med att fina spetsar kom till Europa från orienten blev näsduken en form av dekoration som man skulle hålla i handen för att göra den vackrare. Den typen av näsduk hade ingen praktisk funktion utan skulle bara vara vacker - precis som dagens bröstnäsdukar fortfarande är. En snygg ficknäsduk är idag nästintill ett måste när du ska vara finklädd på bröllop, student, gala eller fest. Eller varför inte ta för vana att bära en till vardags för att sticka ut ur mängden?

Slipsar

Slipsen tillhör kravatt-familjen och kan härledas i sitt nuvarande utförande till 1880-talets England då den blev en del av den obligatoriska skoluniformen. Slipsen har dock (liksom flugan) en digrare historia än så och det verkar som att det hela började i Frankrike redan på Ludvig XIII:s tid.

Slipsen har en lång historia bakom sig och har idag blivit en självklar accessoar, både när det kommer till sofistikerade slipsherrar och till festklädseln. Hos oss hittar du slipsar från Dako i flera färgglada färger och olika storlekar - och självklart finner du även snygga slipsnålar som håller slipsen rätt på plats!

Solglasögon

Skydda ögonen

Hos GUAPO hittar du ett brett sortiment av olika solglasögon - allt ifrån klassiska pilotmodeller till dagens trendiga träbågar. Vi ser ett par solglasögon som en klok investering i dig själv, dels för den coola stilen och inte minst för att skydda dina ögon mot solens starka UV-strålar.

För att skydda sig mot de osynliga farliga UV-strålarna så behöver man ha solglasögon som innehåller UV-filter som filtrerar bort 100% UV-A & UV-B. Tyvärr förekommer det solglasögon på marknaden som inte innehåller UV-filter trots att de är märkta 100% UV-skydd. Om man använder mörka glasögon som ej har UV-filter bidrar det till att man inte kisar när solen skiner (vilket dock skulle vara naturligt om man ej bar solglasögon) och därmed exponerar man sina ögon för direkt farlig UV-strålning. Resultatet av detta är ofta tyvärr allvarliga skador på hornhinnan. Eftersom man idag kommit fram till att det finns anledning att tro att även de kortvågiga blå strålarna skadar hornhinnan har de flesta solglasögon som är av god kvalité ett skydd där ingenting under 400 nm slipper genom linsen. 

Vem passar i vad?

Att ge råd till någon om vad de passar i för glasögon kanske inte alltid är så lätt. Här kommer en enkel vägledning som kan underlätta:

NÄSA
Näsans storlek är viktig vid val av solglasögon. Till en stor näsa rekommenderas större bågar för balansens skull. Se även till att inte näsbryggan hamnar för långt upp vilket bara förstorar näsan. En lång näsa behöver bågar som lutar lite uppåt mot kanterna och drar bort uppmärksamheten från näsan. Se även här till att inte näsbryggan hamnar för långt upp. Kort näsa behöver en hög näsbrygga som gör att näsan ser längre ut.

ÖGONBRYN
Man ska även ta hänsyn till ögonbrynen som bör gå i linje med bågen. Ögonbrynen ska inte helt täckas och de ska inte heller vara för stort mellanrum.

ANSIKTSFORM
Grundprincipen är enkel, man ska sträva efter att hitta en båge som står i kontrast till vilken ansiktsform man har. Exempelvis så passar ett runt ansikte bäst i en kantig båge.

Olika ansiktsformer

Vi har alla olika ansiktsformer och det finns faktiskt små enkla regler för vem som passar i vad. Självklart ska man alltid gå efter eget tycke och smak - men ibland underlättar det att följa goda råd.

RUNT
Ett runt ansikte behöver ett par rakare glasögon gärna en fyrkantig båge. Bågen ska dämpa det runda. Se till att bredden blir lagom och verkligen väger upp det runda.

FYRKANTIGT
En oval båge är bra till det kantiga ansiktet. Pilotbågar kan t.ex. vara en bra lösning.

LÅNGSMALT
Denna ansiktsform är även lite fyrkantig. Se till att glasögonen täcker ganska mycket. De får gärna peka lite uppåt i kanterna (cat eye). Se till att bågarna står ut lite på sidorna.

SPETSIGT
Ansiktsformen är nästan trekantig. Bågar med tunna kanter och vertikala linjer passar denna ansiktsform. Små ovala metallbågar går även bra. Undvik fyrkantiga glasögon och stora glasögon.

OVALT
Denna ansiktsform passar i det mesta här är det mer den personliga stilen som avgör.


Solglasögon och olika ansiktsformer

Woodbrand solglasögon med träbågar

Olika linser

Idag finns ett flertal olika linser ute på marknaden, så val av lins kan ibland kännas lite bökigt. Nedan följer kortfattad information om de vanligaste linstyperna så att du lättare kan välja rätt lins för rätt tillfälle.

POLARISERADE
Principen för en polariserande lins är att en eller flera skikt pressats samman med ett polariserande filter emellan. Polariserande filter har en förmåga att tona ned alla horisontella reflexer. Linserna är väldigt bra vid fiske och användning vid vatten.

SPEGEL
Spegellinsen ger ett effektivt skydd mot reflexer från exempelvis snö och vatten. Denna lins är vanlig i sportglasögon då den klarar mycket starkt ljus.

ALLVÄDER
Allväderslinsen är delad i tre fält. Mittenfältet är mestadels i gulaktig ton för att förhöja kontrasterna. De övre och undre fälten är spegelglas för att skydda mot reflexer nedifrån (exempelvis snö) och uppifrån.

KLAR
Den klara linsen används nästan uteslutande i sportsammanhang. Denna lins har givetvis 100% UV-skydd trots att den är klar. Denna lins är utmärkt vid kvällsåkning av skidor eller mountainbike (fungerar då även bra som skydd mot insekter).

GRADAL
Gradal lins är en lins som tonas från mörkt till ljust. Denna lins kan användas såväl utomhus som inomhus.

FÄRGAD
Detta är vår vanligaste lins på solglasögon. Den förekommer främst i färgerna, grå, grön och brun - men idag tillåter modet alla möjliga färger!

BLUE BLOCKER
Blue blocker lins är en vanlig lins för bilåkning. Linsen innehåller ett gulorange filter som förhöjer kontrasterna och ett annat som tar bort blå ljus-stick. Linsen passar bra vid bilkörning i disigt, dimmigt och regnigt väder.

ASFÄRISK
Våra läsglasögon har en naturligt designad asfärisk lins som är tunnare än vanliga läsglasögonlinser och ca 12% lättare. Detta gör att bågen känns bekvämare att bära och man minskar tryck över öron och näsa. Linsen är i det närmaste helt plan vilket gör att man undviker förstoringseffekten som ger “grod ögon”. Linsens form gör att man får en naturlig återgivning och därmed slipper förvrängningar.