GUIDE Hudvård

Läs vår hudvårdsguide för män om hur du får en frisk och fräsch hud som ger dig stark känsla av välbefinnande. Vi listar även de vanligaste hudtyperna!

Hudvårdsprodukter är ett samlingsnamn på alla produkter som är framtagna för att vårda vår hud. De fungerar alla som hjälpmedel för att tillsammans med en sund livsstil hålla vår hud i bra skick. Marknaden har under lång tid dominerats av skönhetsprodukter framtagna för kvinnor men eftersom mannens hud skiljer sig från kvinnans behöver männen sina egna hudvårdspreparat. Den manliga huden är betydligt tjockare, grövre, fastare, mer kompakt, mer elastisk och är oftare mer fetare än kvinnornas. Männen behöver även produkter som vårdar huden innan, under och efter rakning. Skönhetsprodukterna som är framtagna för att passa männens hud är ofta starkare och ger mer direkt synbara resultat än de som finns för kvinnor.

Självkänsla handlar om att trivas bra med sig själv och sitt liv. Utseende och personlig attraktionskraft är idag lika viktigt som jobb och pengar. En viktig faktor inom skönhet är att dagligen rengöra och vårda sin hud, att känna sig ren och fräsch. Att vårda sig själv är avstressande och får dig att må bra.

Behöver alla ta hand om sin hud?

Det finns mängder av produkter som har i uppgift att vårda, rengöra, återfukta, fräscha upp och bevara vår hud. Var och en bör vi ta hand om vår hud, man som kvinna, gammal som ung, och alla behöver vi olika sorters produkter. Vi har olika behov och olika sorters hudtyper.
Beroende på vilken hudtyp, ålder, kön eller effekt vi vill uppnå finns olika sorters preparat. Vid rätt och regelbunden användning ser hudvårdsprodukterna på längre sikt till att vår hud hålls i god kondition och åldras långsammare. På kortare sikt ger de vår hud ett lyft när den känns stressad, trött, grå eller trist.

Den inre känslan av renhet och den yttre känslan av en problemfri, frisk och fräsch hud ger en stark känsla av välbefinnande. När du mår bra på insidan stärker du ditt självförtroende och din utstrålning. Tar du hand om din hud och ger den vad den behöver klarar den bättre av alla de yttre påfrestningar som den utsätts för.

Hör du till dem som vistas mkt utomhus och utsätter din hud för t ex sol eller kyla? Har ett smutsigt och hårt yrke? En stressig livsstil? Sitter mycket framför datorn? Festar ofta och är uppe sena kvällar och nätter?

Eller på annat sätt utsätter din hud för yttre påfrestningar bör du se över dina hudvårdsrutiner och ta extra bra hand om din hud. Det handlar inte bara om utseende – vilken typ av man anser du dig själv att vara, och vad utspeglar han? Idealen kan vara många men ett grundideal är en hud som är ren, levande, slät och har en fin lyster. Den ska se frisk ut och ha en jämn färg. 

Hudvårdsrutiner

Steg 1 Rengör

Rengöring är grunden till en frisk, fräsch och levande hud. Tvätta ansiktet morgon och kväll med en ansiktstvätt för att avlägsna döda hudceller som får huden att se grå och hängig ut. Den anpassade ansikttvätten löser upp och avlägsnar överflödigt fett som täpper igen porerna och underlättar för pormaskar och acne att bildas.

OBS – använd aldrig vanlig tvål, den rengör inte huden och våra porer på djupet. Tvål är extremt uttorkande och tack vare dess höga PH-värde rubbar tvålen hela hudens naturliga balans. > Rengöringsprodukter

Steg 2 Återfukta

Genom att tillföra din hud extra fukt och näring i form av en ansiktskräm hjälper du den att bevara sin naturliga fuktbalans som håller huden i god kondition. Huden blir mjuk och smidig samtidigt som den skyddas mot smuts och yttre faktorer som gör att din hud försämras. Det finns flera olika typer av ansiktskrämer - välj en som passar din hudtyp för att hålla huden i balans. Vi erbjuder ansiktskrämer för extra torr hy, känslig hy, fet hy eller anti-age krämer för åldrande hy.

OBS - huden kring ögonen är extra känslig och behöver således en egen ögonkräm med speciella egenskaper. En ögonkräm motverkar åldrande, mörka ringar och påsar under ögonen. Det är runtomkring ögonen som, främst männen, utvecklar sina första rynkor. > Ansiktskrämer > Ögonkrämer


Steg 3 Extra omtanke

Det finns ytterligare enkla knep för att få huden i god balans. Dessa är speciellt bra för dig som upplever att huden känns fet, har stora svarta porer, ser grå eller hängig ut, känns torr och ömtålig eller för dig som bara vill ge sin hud lite extra omvårdnad.

Ansiktsmasker kan göras i förebyggande syfte eller om man bara vill ta hand om sin hud lite extra och unna sig själv en skön avkopplande stund. Det finns olika typer av ansiktsmasker som rengör, återfuktar, lindrar eller reparerar.

Scrubkrämer även kallad peeling. Fungerar som en extra ansiktsrengöring och innehåller små slipkorn som slipar, fräschar upp och rengör huden extra. Resultatet blir en ren, slät, jämn och fräschare hud. För män lyfter även scrubkrämen skäggstråna så man lättare får en slät och jämn rakning.

Anti-age krämer som används istället för en vanlig fuktighetskräm och innehåller ingredienser som reducerar fina linjer, förebygger rynkor och trötthetstecken, stramar åt huden samtidigt som den gör huden mjuk och smidig. Den verkar alltså förebyggande för att hålla din hud ung, frisk och spänstig.

Serum (även kallad problemlösare) är också en variant av en lyxigare återfuktande ansiktskräm som genom ökad cellförnyelse på hudens yta ger din hud ett nytt liv med ökad spänst och smidighet. Ett serum är en lätt kräm som innehåller massor av bra vitaminer för huden. Används på en mogen hud för att få den att se frisk och fräsch ut samt för att skydda den extra mot yttre påfrestningar.

Intensivkurer fungerar som extra fuktighetskurer och används under en viss period då din hud är i extra behov av att tas om hand. Det finns även s.k. ”dagen efter krämer” som stärker din hud och minimerar trötthetstecken om du har varit på fest och känner dig hängig.

Brun-utan-sol produkter som ger dig en naturlig solbrun färg utan sol, och är perfekt för dig som vill se lite extra fräsch ut snabbt utan att behöva utsätta din hud för skadliga UV-strålar.

Olika hudtyper

Vid valet av hudvårdsprodukter är det viktigt att du vet vilken hudtyp du har. Använder du fel typ av hudvårdsprodukt för dina behov kan istället dina problem förvärras och du får problem med en hud som är i obalans. Idag finns en uppsjö av olika produkter och ju snabbare du hittar rätt desto bättre resultat kan du uppnå.

Det syns på dig när din hud mår bra. Ditt levnadssätt påverkar huden till en stor del och många upplever därför att hudtypen kan variera under olika perioder. Många gånger kan det ändå krävas att du prövar dig fram mellan olika alternativ och märken. Det tar tid att hitta sin favorit, och visst är det skillnad på produkt och produkt! Vi rekommenderar dig att inte köpa ”grisen i säcken” – utan försöka alltid först att få pröva produkten innan du köper den. Speciellt om du har en känslig hud.

Ta dig tid att fundera på om du känner igen din hudtyp. Det lönar sig alltid i längden. Här har vi listat de sex vanligaste hudtyperna:

Normal hy

En hud i balans som är mjuk och fin utan synliga porer och lätt att sköta om. Den känns varken glansig, torr eller irriterad. Med regelbunden användning av rätt hudvårdsprodukter kan du lätt hjälpa din hud att både se och kännas fräsch när den känns grå, trött eller hängig.

De flesta produkter passar en normal hud, det viktigaste är att rengöra och återfukta huden regelbundet morgon och kväll.

Blandhy

En kombination mellan fet, torr och normal hud. Blandhy är i särklass den vanligaste hudtypen som ofta har fetare partier i den s.k. T-zonen (pannan, näsan och hakan) där även pormaskar lätt bildas. Kinderna och halsen är det mer torra/normala partierna. Med regelbunden användning av rätt hudvårdsprodukter kan du lätt hålla din hud i god kondition och få den att se frisk och fräsch ut.

En blandhy ska punktbehandlas. Du behandlar de feta områdena med produkter för fet hud, och de torra eller normala partierna med produkter anpassade för detta. Det finns även hudvårdsprodukter som klarar av båda typerna av hud vilket kan kännas enklare och mer praktiskt.

Torr hy

En hud i brist på fukt som kräver extra omsorg och omhändertagande för att komma i balans och må bra. En torr hud spricker lätt, kan kännas sträv och torr och mår allmänt dåligt. Torr hud visar ofta tidiga tecken på åldrande i form av linjer och rynkor. Torr hud saknar fukt och eftersom den egna huden inte producerar tillräckligt mycket är det viktigt att du själv tillföra extra fukt i form av speciella hudvårdsprodukter. Allra viktigast är det med återfuktning efter rengöring av huden. Använd aldrig vanlig tvål.

Använd hudvårdsprodukter anpassade för torr hud och återfukta ofta med fetare fuktkrämer. Satsa på en bra nattkräm då huden lättare kan tillgodogöra sig näringen när du sover. Tänk på att en torr hud påverkas av både yttre och inre faktorer. Kyla, torr luft och snabba temperaturväxlingar påverkar huden negativt likväl som stress, dålig sömn och en dålig kost.

Känslig hy

En lättirriterad hud som påverkas i högsta grad av yttre faktorer, parfymerade produkter, stark mat och rakning. En känslig hud är tunn och fin och har lätt för att utveckla brustna, synliga blodkärl. Här är det viktigt att du prövar dig försiktigt fram så att du hittar rätt typ av hudvårdsprodukter.

Välj i regel oparfymerade produkter och produkter som är anpassade för känslig hud. Var extra noga med att skydda huden från solen.

Fet och acnebenägen hy

En fet/ acnebenägen hud är blank och oljig, speciellt på pannan, näsan och hakan. En fet hud har synliga porer, ofta mörka pormaskar (vilket är talg inne i porerna) och har lätt för att få finnar och acne. Den manliga huden är i regel ganska fet vilket bidrar till att den åldras lite långsammare.

Använd hudvårdsprodukter som är anpassade för fet hud och som balanserar hudens sebumproduktion. Det finns även speciella produkter, s.k. anti-shine som mattar ner glansigheten på pannan, näsan och hakan. En fet hud mår inte bättre av starka rengöringsprodukter eller överdrivet  tvättande vilket istället kan leda till att huden utsöndrar ännu mer fett.

Mogen hy

En grov och åldrande hud som har fått utså en hel del påfrestningar i form av t.ex. avgaser, väder och vind, sena nätter och solarium vilket påskyndar hudens åldrande. En mogen hud har ofta sol och pigmentfläckar och kan kännas slapp och ha rynkor. Mogen hud beror på den minskade kollagen produktionen i huden.

Använd anti-age produkter som hjälper huden att reparera skador, som stramar åt och som bromsar åldrandet. Du kan skydda din hud mot påfrestningar och därigenom även mot åldrandet.

 

Helkroppsschampo

Effektiv rengöring för hela kroppen, s.k. helkroppsschampon som fungerar både som ansiktsrengöring, duschtvål och schampo. Perfekt för dig som är ute efter en helhetslösning och inte har några särskilda krav på ditt hårschampo.

Schampokaka

Schampokakorna är en miljövänlig lösning med dryg formula i fast form till skillnad från vanliga rinnande schampon. Finns i flera goda dofter och förutom att de räcker länge och är lätta att ha med sig genererar de ett krämigt och skonsamt rengörande lödder

Krämschampo

Vi erbjuder även kokosdoftande  krämschampon och balsam gjord på endast naturliga oljor som rengör håret skonsamt utan att torka ut. Schampot kommer i en mild, krämig formula (istället för i vanlig flytande form) och lämpar sig för dagligt bruk. Rengör håret samtidigt som det ger näring och får håret att kännas rent men inte torrt.

Hårvård

Olika Schampon

Ett bra hårschampo ska förutom rengöra håret även återfukta och hjälper till att förbättra hårbottens kondition. Olika schampon passar olika hårtyper och hjälper även till mot olika typer av problem som irriterad hårbotten, klåda, mjäll eller fjällande hårbotten.

Schampot ska verka rengörande och ta bort smuts, klor, salter, svett och stylingprodukter på ett effektivt sätt men ändå vara ändå skonsamt för dagligt bruk. Hos oss hittar du utvalda schampon för olika hårtyper, både för dig som har särskilda problem eller bara är ute efter en schysst allt-i-ett lösning för både kropp och hår. Vi har även mindre reseförpackningar med eller utan stängbar pump, idealiska att ha med på resan.

Ekologisk hårvård

Ekologisk hårvård, framtidens hårvård helt utan parabener, sulfater, peg-ämnen och inte minst silikon! Vi erbjuder ekologiska schampon för torrt och törstande hår, fint hår som lätt blir nedtyngt eller en obalanserad hårbotten som behöver lite extra kärlek. De ekologiska schampona innehåller produkter som verkar lugnande för skadat och frissigt hår.

Återfuktande schampo

Återfuktande schampon som är bra för dig med extra torr hårbotten. Stimulerar och stärker din hårbotten och får ditt hår att kännas rent, fräscht och friskt!

Schampo för tunt & fint hår

Schampo för tunt, fint hår som fyller ut håret samtidigt som de stärker hårbotten. Innehåller i regel milt rengörande ingredienser som ger lyster och maximal volym.

Mjällschampo

Svalkande Mjällschampon som lindrar klåda, balanserar din hårbotten och motverkar mjäll samt torr och kliande hårbotten. Har du problem med din hårbotten bör du använda dig av mildare rengöringar och helt utesluta produkter innehållande SLS. Fundera på din sockerkonsumtion, hårbotten är många gånger magens spegel. Undvik stylingprodukter som innehåller starka alkoholer och silikoner som kan irritera hårbotten.

Irriterad hårbotten

Upplever du problem i hårbotten från t.ex. vax, gele och hårmousse? Satsa på ett mer ”medicinskt” schampo för att upprätthålla ett välmående hår och hårbotten. Det medicinska schampot innehåller eukalyptus och tea tree olja som är idealisk för dem som lider av irritation i hårbotten. Lider du av kliande och fjällande hårbotten finns andra effektiva behandlingar som kan vara ett bra komplement till ditt vanliga schampo.

Balsam

Ett hårbalsam verkar återfuktande och utredande på torrt hår och lämnar ditt hår friskt och glänsande utan att kännas oljigt. Genom att massera balsam i håret ökas stimulansen av blodflödet som i sin tur ökar cirkulationen till hårbotten.

Ekologiska balsam

Har du ett torrt hår som törstar efter mer? Satsa på ett ekologiskt balsam fullproppad med nyttigheter som verkar återfuktande och lugnar frissigt hår - helt fria från PEG ämnen, mineraloljor och parabener. Många av dagens schampon och balsam innehåller onödiga tillsatser för att säkerställa att dess formuleringar ger ett rikligt skum när de appliceras i håret. Våra ekologiska schampon och balsam undgår denna trend och innehåller endast naturliga ingredienser. 

Hårolja & hårserum

Vårdande hårolja eller hårserum, den ultimata leave-in produkten som återfuktar och bibehåller ditt hårs kondition, motverkar frissighet samt ger ditt hår en omedelbar lyster. Hårserumet går lätt in i håret utan att tynga ned eller bli kladdig. Ditt hår kommer att få en boost en volym som du inte är van vid.

Krämbalsam

Krämbalsam gjord på naturliga oljor som kommer i en mild, krämig formula (istället för i vanlig flytande form) och lämpar sig väl för dagligt bruk. Passar bra för normalt till torrt och skadat hår samt har en väldigt dryg formula.

 

Renrakat eller stubb?

Rakar du huvudet med en maskin lämnar du kvar lite stubb. Vill du raka bort allt är det hyvel som gäller. Vi erbjuder HeadBlade rakhyvlar som är speciellt utvecklade för huvudrakning. Du behöver inte gå till en frisör för att raka skallen utan med rätt typ av verktyg kan du enkelt göra det själv hemma. Har du långt hår börjar du med en sax alternativt en hårtrimmer för att sedan raka huvudet med en hyvel.

Använd gärna en rakkräm anpassad för huvudrakning som skyddar huden och förebygger skärsår. Tänk på att huvudet blir mindre när håret försvinner och att huden är blek när du rakar av håret varför en brun utan sol kräm kan vara bra att ha hemma.

Huvudrakning

Dags att raka skallen?

Håret är en viktig del av vårt utseende. Idag är det många män som rakar huvudet, inte bara för att de måste p.g.a. tunnhårighet eller problem med vikar, utan även för att det är trendigt och har blivit en stil i sig. Idag är det även allmänt accepterat med rakat huvud och det anses helt enkelt som vilken frisyr som helst.

Att raka huvudet är även praktiskt, det är lätt att underhålla och du slipper gå till frisören eller köpa stylingprodukter. Många män upplever att de får en annan personlighet när de rakar av sig håret. Olika frisyrer är ofta kopplade till olika stilar och att raka bort allt hår tar många gånger fram ansiktsdragen hos mannen.

Produkter för huvudrakning

Huden på huvudet är känslig och för att förhindra utslag, sår eller irritation i huden efter rakning är det viktigt att du använder produkter utvecklade för just för huvudrakning. Dessa hjälper till att göra rakningen så smidig som möjligt, både under och efteråt. Satsa främst på en skyddande och återfuktande rakkräm som motverkar skärsår under rakning samt en vårdande after shave kräm. Glöm inte att använda solskyddsfaktor på huvudet i solen, det är lätt att bränna sig!

Hos oss hittar du hela sortimentet från HeadBlade, ett amerikanskt företag som specialiserat sig på rakverktyg och produkter för huvudet. HeadBlades innovativa rakhyvlar har en patenterad design som är speciellt utvecklad för rakning av huvudet och ger dig full kontroll och en skön rakupplevelse.  För dig som vill testa på huvudrakning erbjuder vi ett utvalt ATX kit som innehåller allt du behöver för att göra din huvudrakning till ett rent nöje!

Rengör & återfukta regelbundet

Även om du rakar bort allt hår så måste du ändå tvätta hårbotten regelbundet för att få bort död hud, smuts och fett. Huden på huvudet är ofta känslig och kan behöva ett milt schampo eller en ansiktsrengöring samt något återfuktande som stänger hudens porer och lämnar huden på huvudet mjuk och smidig efter rakning.

För dig som vill motverka glansig hud på huvudet finns återfuktande krämer som ger en matt finish, och vill du hellre ha en blankpolerad skalle finns krämer med blank finish.