Huvudbonader

Hattar

Män har burit hatt sedan urminnes tider. Många menar på att hatten aldrig har försvunnit men den har definitivt varit mindre frekvent under en längre period. Under de senare åren har den äntligen hittat tillbaka till den moderna mannens garderob så glöm gammalt och gubbigt och låt dig inspireras av klassiska modeller i nya färger och material. Hatten är inte bara en modeaccessoar utan vi behöver den även av praktiska skäl som skydd mot sol, regn och vind. Inför varje säsong väljer vi ut några hattmodeller från svenska Wigéns som är mästare på att kombinera tradition och hantverk med mode och trendiga designs. 

När fackmän pratar om olika hattar nämner man sällan modellernas namn utan pratar snarare om brättets storlek och kullens utformning – viktiga faktorer som skiljer de olika modellerna åt. I guiden nedan följer en sammanfattning av de vanligaste hattmodellerna

Våra hattar kommer från svenska Wigéns som står för klassik kvalitet och tidlös stil. År 1906 i Tranås grundade Oscar Wigen varumärket Wigéns, en högkvalitativ och skräddarsydd hatt och keps tillverkare. Att Wigéns har haft stor framgång i mer än 100 år är ett tecken på deras höga kvalitet, bästa passformer, tidlöst mode och en egen fabrik. När Oscar Wigén gick bort 1944 donerade han företaget till de anställda och år 2013 uppgick Wigéns i bolaget Amanda Christensen AB. Huvudkontoret finns idag Ulricehamn och tillverkningen sker i deras egna fabrik i Estland.

Ända sedan vår start 2005 har vi kunnat erbjuda ett stort urval av handplockade modeller på kepsar och hattar från Wigéns med spännande nyheter varje säsong. En produkt från Wigéns kommer att vara din bästa vän i många år. En väl utvald hatt eller keps berättar vem du är. Den förstärker din personlighet och ger det lilla extra till helheten, oavsett om du föredrar en lantlig robust känsla eller ett mer urbant uttryck.

 Fedorahatt

Fedora

Fedorahatten är en riktig klassiker som fick sitt stora genombrott under gangstertiden på 1920-talet. Under 1950-talet var det även vanligt att män i kostym bar denna hattyp och på 1970-talet gjorde Indiana Jones Fedora till en modell som funkar för alla män oavsett stil.

Hatten har en diamantformad krona med medium stort brätte som är nedvinklad framtill och lätt uppvinklad på baksidan. Inspireras du av ikoner som Al Capone, Humphrey Bogart, Freddy Krueger, Michael Jackson och Johnny Depp är Fedora hatten din modell. Är du på jakt efter en stiligare hatt att bära till din kostym fungerar Fedoran utmärkt.

Trilby

Trilbyhatten var tidigare känd som den välbärgade mannens favorit och sågs ofta i England på hästkapplöpningar. Idag är modellen på stark frammarsch och har under 2000-talet förknippats med hipsterkulturen. Ikoner som Leonard Cohen förknippas ofta ihop med Trilby modellen.

Fedora och Trilby är två klassiska modeller med den största skillnaden att Trilby har ett avsevärt smalare brätte som är nedvikt i framkant och uppvikt där bak. En Fedora hatt är även stiligare och kan med fördel bäras ihop med kostym.

Trilby Hatt

 Pork Pie Hatt

Pork Pie

Pork Pie hatten är en liten låg hatt med platt krona och smalt brätte som finns i filt på hösten och strå på sommaren. Den 200-åriga modellen härstammar från den klassiska engelska maträtten och är en populär modell i en mix mellan Trilby och Fedora modellerna.

Idag är modellen är populär bland män i alla åldrar och under 1950-talet sågs den frekvent i jazz och blueskretsar i USA. Saxofonisten Lester Young var en känd pork pie bärare och på senare tid har den kallats för ”stallonehatten” (från Rocky tiden). Hatten är lätt att bära och kräver ingen finare klädsel.

 

Kepsar

En väl utvald keps berättar vem du är, för andra och dig själv. Den förstärker din personlighet och din outfit, oavsett om du föredrar en klassisk känsla eller ett mer modernt uttryck. För många män är kepsen en viktig detalj samtidigt som den skyddar huvudet. Wigéns kepsar har en klassisk kvalitet och tidlös stil där man utgått från traditionella former, mönster och material som är anpassade till nutidens mode.

Vi har sålt kepsar från Wigéns sedan 2005 och varje säsong handplockar vi ett gäng olika modeller och tyger så du kan alltid vara säker på att hitta en snygg keps som följer dagens trender.

Nedan följer en kort stilguide som gör det lättare för dig att välja kepsmodell.

Kepsar

 Ivy Cap

Ivy Cap

Den robusta och sofistikerade modellen har en extra smal och slimmad passform, med antingen rund eller vinklad sidosöm. Kepsen är sydd av ett enda tygstycke och har sömmar i kanterna som skapar passformen. Grundregeln är att de tajta modellerna passar bäst till smala ansiktsformer, vidare modeller till rundare ansikten.

Ivy Cap (även kallad Scally Cap, Flat Cap eller Golf Cap) är en mycket populär huvudbonad som passar män i alla åldrar. Modellens historia härstammar från början av 1900-talet då alla män bar någon typ av huvudbonad och Ivy-kepsen användes främst av arbetarklassen som vardagskeps och av överklassen under sportiga aktiviteter På samma sätt utstrålar Wigéns olika Ivy-kepsar en blandning av robust, självklar, tidlös och sofistikerad stil.

Newsboy Cap

En retro modell med attityd! Newsboy har en rundare, mer generös och djärvare form än till exempel Ivy-kepsen, eftersom den är sydd av flera trekantiga tygstycken och har en knapp i mitten. Grundregeln är att de tajta modellerna passar bäst till smala ansiktsformer, vidare modeller till rundare ansikten.

Denna modell på gubbkeps har en skön avslappnad stil. Modellen kallas även för Six Pence. Namnet kommer från de pojkar som jobbade med att sälja tidningar på gatorna i början i slutet av 1800-talet. Kepsstilen var mycket populär framför allt bland arbetarklassen under storhetstiden i början av 1900-talet. En ikonisk form med urban attityd som är perfekt om du inspireras av retrostilen i filmer och serier som tex The Great Gatsby, Boardwalk Empire och Peaky Blinders.

 Pub Keps

Pub Cap

Den pålitliga och trendiga pubkepsen har en nätt och slimmad passform med rundad front och liten formad skärm. Pubkepsen är en modernare variant av den klassiska gubbkepsen och ett populärt val bland våra kunder då modellen passar många, både i form och i storlek.

Modellen är ett säkert och pålitligt val för alla sammanhang då dem med sin klassisk stil och samtida sätt passar lika bra på jobbet som på puben. En stilren keps som är ett utmärkt alternativ till den vanliga kepsen.

Namnet på själva kepstypen härstammar från vanliga brittiska arbetare och en del av den avslappnade pub-kulturen i Storbritannien. Formen är platt som på Ivy-kepsen, men är mer tajt sydd utan överlappande tyg i sidorna, vilket ger ett mer strikt och åtsmitande utseende. Grundregeln är att den här lite tajtare kepstypen passar bäst till smala ansiktsformer.


Baseball Cap

Den sportigare modellen är uppbyggd av flera trekantiga tygstycken, men har en tightare passform och större och längre skärm än Newsboy-kepsen. Finns i både sportigare och mer skräddade stilar - klassisk och samtida på samma gång.

Basebollkepsen är förmodligen den vanligaste kepstypen idag. Den sportiga modellen härstammar från 1900-talet då den kom till för att skydda basebollspelare mot solen och har sedan dess blivit en mycket stark populärkulturell symbol.

Baseball Keps