• Förlängt öppet köp till 10 januari – sista beställningsdag 19/12 kl. 12.00
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Rätt rakteknik

|25/03, 2020

Rätt rakteknik

Raka sig medhårs eller mothårs? Oftast hör man att man ska raka sig medhårs, i ”hårets växtriktning” för att undvika skärsår och rakutslag. Med detta menas att rakbladet ska följa skäggstrånas växtriktning, så om du t.ex. ska raka din överläpp ska du raka dig i riktning från näsan ner mot munnen. 

Följer du hårets växtriktning kommer du märka att stråna är lättare att skära av vilket medför en mer smärtfri rakning även för huden under håret. För dig som har problem med inåtväxta strån eller känslig hud är detta extra viktigt.

Men för att uppnå ett så nära resultat som möjligt behöver man ofta utföra rakningen i flera olika steg och raka sig i flera olika riktningar för att uppnå en perfekt slät yta. Man talar ofta om växtriktningar som ”medhårs”, ”längs med” och ”mothårs”.

Använd helst en rakborste som inte bara applicerar ditt raklödder utan också mjukar och förebreder huden och håret. Löddra upp och börja alltid att raka dig längs med hårets växtriktning, medhårs. Lägg på mer raklödder och fortsätt sedan raka dig i motsatt riktning, mothårs, för att avsluta din rakning och uppnå det allra mjukaste och slätaste resultatet. Om du har en mycket känslig hud eller är nybörjare kan du hoppa över att raka dig mothårs tills du är bekväm med bladvinkeln och tekniken.

Bladvinkel

För lite vinkel rakar inte rent, för mycket vinkel och du kan skära dig rejält. Eftersträva en bladvinkel på ca 30 grader, även om olika utformade rakhuvuden kan göra att vinkeln kan skilja sig åt något.

För att hitta en bra vinkel kan du hålla rakhyveln med handtaget vinkelrätt mot ansiktet och när du försiktigt låter hyveln glida ned över huden justerar du vinkeln så att när du känner att bladkanten börjar skära genom skäggstubben, då har du hittat en bra skärvinkel.

Tryck

Bästa regeln är att använda så lite tryck som möjligt mot huden under rakningen, oavsett om du rakar dig med en hyvel eller en kniv – en lätt hand går långt. Har du tidigare rakat dig med en modern hyvel har du kunnat trycka i princip hur hårt som helst, men detta funkar inte med en säkerhetshyvel eller rakkniv – här gäller det att få in känslan och kombinationen mellan rätt bladvinkel och lagom mycket tryck.

Ett bra tips är att inte använda för mycket manuellt tryck under själva rakningen, att låta hyvelns vikt i kombination med gravitationen göra jobbet.