GUIDE Rakhyvlar

Vi erbjuder allt från traditionella säkerhetshyvlar med dubbelrakblad till mer moderna hyvlar med Mach3 eller Fusion bladsystem. Hyvlar med stilfulla handtag som har en skön vikt och känsla. De flesta av våra hyvlar kan perfekt matchas med rakborstar i olika modeller. Läs nedan om de olika modellerna samt vilket bladsystem som passar dig bäst.

Säkerhetshyvel

En säkerhetshyvel, även kallad safety razor eller DE razor, levererar en riktigt nära rakning - likt den du uppnår när du rakar dig med kniv. Säkerhetshyveln används ihop med billiga och effektiva dubbelrakblad, platta stålrakblad som har en mycket effektiv skärförmåga och är vassa på båda sidor. Dubbelrakbladen håller även skärpan upp till tre gånger så länge som vanliga Mach3 eller Fusion rakblad. Alla våra märken på dubbelrakblad passar alla våra säkerhetshyvlar. 

Förr i tiden kallades hyvlarna för säkerhetshyvlar då den kom ut på marknaden efter rakkniven och betraktades som de första "mekaniska rakhyvlarna för själv-rakning ". Dagens design av hyvlar är ett mindre under av precision och skönhet.

Säkerhetshyvlarna tillverkas i robusta kvalitétsmaterial som håller livet ut. Och trots de nya 3 och 5-blads tekniken så fortsätter det traditionella dubbelrakbladet att växa i popularitet världen över tack vare dess fantastiska fördelar.

Raksystem:
Dubbelbladssystem, kompatibel med alla våra märken på dubbelrakblad.

Mach3

Gillette Mach3 system är ett av de mest använda raksystemen i världen. Rakhuvud med den revolutionära tredubbla bladtekniken Mach3 som produceras av Gillette®. Ett säkert raksystem som garanterar en mycket nära och säker rakning. Alla rakhuvuden har en yta av krom eller förnickling och alla komponenter i hyvlarna är både skruvade och limmade. Vi erbjuder Mach3 hyvlar med stilfulla handtag som har en skön vikt och känsla. Utformning och material i handtagen matchas perfekt med rakborstar i olika modeller. Mach3 bladen är extremt populära och finns lättillgängliga över hela världen.

Raksystem:
3-bladssystem, kompatibel med Gillette® Mach3® och Mach3® Turbo.

Fusion

Gillette® Fusion™ är Gillettes senaste raksystem som omfattar fem blad placerade ovanpå varandra samt ett precisionsrakblad på baksidan av patronen. Denna konstruktion garanterar en mycket nära och skonsam rakning och dess enkla och säkra hantering är perfekt även för nybörjare. Alla rakhuvuden har en yta av krom eller förnickling. Vi erbjuder Fusion hyvlar med stilfulla handtag som har en skön vikt och känsla. Fusion bladen är extremt populära och finns lättillgängliga över hela världen.

Raksystem:
Fusion 5-bladssystem, kompatibel med Gillette® Fusion™.

 

Vilken hyvel ska jag välja?

Vilken hyvel samt vilket bladsystem som passar dig bäst beror på vilken känsla du vill uppnå, vilken design du är ute efter samt hur mycket pengar du vill lägga ned på din hyvel och på rakbladen som är en förbrukningsvara.

Med dagens moderna Mach3 och Fusion hyvlar får du ett bra rakresultat och du behöver inte lägga ned någon längre tid på din rakning men däremot är bladen rätt så dyra. Med en klassisk säkerhetshyvel uppnår du inte bara en närmre rakning, det är även ett mycket billigare alternativ att använda i längden. Dubbelrakbladen är betydligt billigare än komersiella 3 och 5-bladsystem och håller skärpan upp till 3 gånger så länge. Varje rakblad håller i snitt mellan 2-5 rakningar så du sparar alltså inte bara pengar, du är även snäll mot vår miljö.

Oavsett vilken hyvel du väljer så är det viktigt att hyveln känns skön i handen och regeln är att ju tyngre hyveln är - desto lättare är det att få till en bra rakning.
Rejäla handtag med skön vikt och känsla gör att hyveln själv gör det mesta av jobbet och du behöver inte använda något tryck under rakningen. På detta sätt minimerar du risken för skärsår men om olyckan skulle vara framme finns praktiska alunstift sombåde lindrar nyrakad hud samt stillar blödning vid skärsår. > Läs mer om alun

 Safety razor med öppen eller stängd kam

Öppen eller stängd kam?

De flesta av våra hyvlar har en stängd kam vilket anses av många som standard. Vi erbjuder även hyvlar med öppen kam som är bra för dig med kraftiga skäggstrån då hyveln lättare kan tränga igenom skägget för ett riktigt nära rakresultat.

Stängd kam - även kallad straight cut eller closed comb- standard utförande, huvudets bladspänningen tillhandahåller en mycket nära och en mild rakning som passar de allra flesta män.

Öppen kam - även kallad open comb - perfekt för män med en tätare, starkare skäggväxt eller för dem som ger sig på en tredagarsstubb. Den öppna kammen är speciellt utvecklad för en intensivare våtrakning och konstruktionen har en speciell bladvinkel som gör att den tillåter en kraftigare och mer direkt rakteknik

Olika typer av safety razors

Känsla

Rejäla handtag med skön vikt och känsla gör att hyveln själv gör det mesta av jobbet och du behöver inte använda något tryck under rakningen. Vi erbjuder ett brett utbud av hyvlar med olika funktioner från flera av världens främsta tillverkare.

Ställbara hyvlar

Den tyska tillverkaren Merkur erbjuder ställbara säkerhetshyvlar där du enkelt kan ställa in hyveln i olika nivåer så att du själv kan bestämma hur nära rakning du vill ha. Resultatet är en mycket nära och bekväm rakning med färre inåtväxta hårstrån, rakfinnar och andra rakutslag. Till en början kan du ställa in rakhyveln på en lägre nivå för att pröva dig fram och efter några rakningar kan du testa närmare nivåer tills du hittar den nivå på rakningen som passar dig bäst. Ställbara modeller från merkur är t.e.x. Futur och Progress.

Extra långt handtag

För dig med större händer finns hyvlar med extra långt skaft för en enklare användning. Som standrard levereras säkerhetshyvlar med det klassiska, lite kortare skaftet men alla våra varumärken på hyvlarna har tagit fram alternativa modeller med längre skaft som föredras av män med större händer eller den som önskar en hyvel med extra tyngd.

Populära modeller på säkerhetvhyvlar med längre skaft r Merkur 38C, 23C, 39C, Mühle Grande eller Twist samt Edwin Jagger Long DE Razors.

Twistad top "Slant bar"

Merkur erbjuder s.k. slant bar hyvlar (37C och 39C) med ett tvinnat rakhuvud i en unik konstruktion där den genom sitt tvinnade rakhuvud ger en ökad stabilitet och vinkel variation vilket ger en extremt slät och friktionsfri rakning. Anledningen till ett tvinnat huvud är att även ge en twist på rakbladet när det sätts fast under hyvelns topp. Denna vridning ger ytterligare stabilitet åt rakbladet och den asymmetriska formen på hyvelns topp erbjuder olika vinklar att hålla hyveln i.

Det vinklade lutande huvudet tar ännu närmare än en vanlig rakhyvel och "skivar" skäggstråna i stället för den mer vanliga typen av skärande rörelse. I skickliga händer kan denna fantastiska hyvel ge en mycket nära och slät rakning. En slant bar hyvel passar dig som vill ta ett kliv upp vad gällande kvalitet och resultat. Perfekt för dig med extra kraftiga skäggstrån och känslig hud då den minimerar friktionen och ger minimalt med slitage på huden. OBS Ingen hyvel för nybörjare då chansen att skära sig är större.

Raka dig med en safety razor

Användning

Rakning med en traditionell säkerhetshyvel kräver lite övning och huden behöver också lite tid att vänja sig vid rakningen. För att du lätt ska komma igång med din rakning rekomenderar vi dig att följa dessa instruktioner:

Fukta skäggområdet, helst med varmt vatten och löddra in området som ska rakas ordentligt med en rakborste och raktvål eller rakkräm. Ju längre tid du jobbar med rakborsten för att löddra in skägget, desto lättare och försiktigare kan skäggstråna skäras av. Om möjligt, använd en mycket effektiv mjukgörande rakkräm eller tvål eftersom detta underlättar för det vassa rakbladet att glida över huden.

Kontrollera alltid innan rakning att skärhuvud och handtag är ordentligt fastsatta, men dra bara åt skruven i den mån att den kan skruvas upp utan alltför stor ansträngning. Detta borgar för att bladet ligger i rätt vinkel.

Börja att raka kinderna. Under själva rakningen ska du hålla rakhyveln i ca 30° vinkel mot huden. Raka med små, korta drag. Vinkla handleden så att du känner att rakhyveln följer ansiktets form. (Rakbladshuvudet är inte rörligt på säkerhetshyvlar.) Var lätt på handen och låt rakhyveln göra jobbet genom att använda endast ett lätt tryck. Raka alltid håret i skäggets växtriktning. När du rakar halsen ska du sträcka ut huden med den lediga handen.

Skölj alltid rakhyveln noga i varmt (hett) vatten efter användning. Använd t ex en mjuk borste, nagelborste eller tandborste och avlägsna alla tvålrester och hår. Ett tips är att ha som regel att plocka isär hyveln och rengöra alla delar varje gång du byter rakblad.

Avsluta din rakning genom att återfukta den nyrakade huden med en bra after shave balm. Låt dig inte avskräckas om du får några skärsår, när du väl bekantat dig med den klassiska säkerhetshyveln kommer det sällan att inträffa. Vid de första rakninganra kan det vara bra att ha en alun sten nära till hands som stillar blödning och drar ihop små skärsår.

Bladbyte

Du byter enkelt rakblad genom att för hand skruva upp rakhuvudet, ta isär delarna på hyveln, och lägga i det nya bladet.

För ett ännu enklare bladbyte finns modeller med sk fjärilsöppning (butterfly mekanik) där du skruvar på skaftet så att hyveln öppnar sig mekaniskt och du kan lätt lägga i ett nytt blad.

Rakning med Safety Razor

Ta hand om din hyvel

För att hålla din säkerhetshyvel i bra skick bör du regelbundet ta bort bladet och skölja det rent med varmt vatten och sedan låta det torka. Vid rengöring kan du använda diskmedel eller använda en mjuk trasa med icke-slip effekt. Ett tips är att ha som regel att plocka isär hyveln och rengöra alla delar varje gång du byter rakblad. Se alla våra dubbelrakblad

Dubbelrakblad

Spara pengar på billiga och bra rakblad! De kraftiga, platta och tunna dubbelrakbladen är vassa på båda sidor och har en bra balans mellan skärpa och mjukhet. Deras effektiva skärförmåga liknar rakning med kniv och ger en oslagbart irritationsfri och nära rakning.

Dubbelrakbladen är betydligt billigare än komersiella 3 och 5-bladsystem och håller skärpan upp till 3 gånger så länge. Varje rakblad håller i snitt mellan 2-5 rakningar så du sparar alltså inte bara pengar, du är även snäll mot vår miljö.

Att hitta sitt favoritblad kräver att du testar dig fram. Pröva gärna vårt "mix-pack" där vi har satt ihop en skön mix av olika märken. När du väl hittat din favorit kan du alltid köpa storpack vilket ger dig en lägre kostnad per blad. Alla våra märken på dubbelrakblad passar alla våra säkerhetshyvlar.

Därför ska du använda en rakborste

Alla som har känt mjukheten från en grävlingsborste på sin hud är bekant med dess hemlighet. Rakborsten används för att förbereda huden för en behaglig, mjuk och nära rakning. Förutom att den applicerar raklöddret mjukar den upp och reser skäggstråna innan rakning. Den sköna ansiktsmassagen till följd av detta är en bonus. Att använda en rakborste förlänger även livstiden på dina rakblad.

Alla har vi olika ritualer, vanor och inte minst skäggstubb. Vissa gillar mjuka borstar medan andra föredrar något styvare borst. Vissa vill ha ett mindre borsthuvud medan andra föredrar större. Av erfarenhet vet vi att många har mer än en favorit och investerar i flera borstar. Men en sak är säker, en bra rakborste och ett krämigt lödder är alltid det bästa sättet att påbörja sin rakning oavsett om du rakar dig med hyvel eller rakkniv.

Allmänt om rakborstar

Hår av grävling har använts i mer än två århundraden för att göra de allra bästa rakborstarna. Grävlingshår är olik andra typer av djurpäls och precis som människohår absorberar det vatten och det är denna egenskap som gör grävlingshåret perfekt för rakborstar. Den löddrande processen vid användning ihop med en rakkräm eller raktvål vispar varmt vatten, tvål och luft som formar ett varmt skum som i sin tur förbereder huden inför rakning samtidigt som det underlättar för rakhyvelns vassa framfart.

Vatten är den viktigaste komponenten i en bra rakning, och ju mer vatten en rakborste kan hålla, desto bättre lödder och rakning kommer du att kunna få. Den fina topparna på grävlingshåret hjälper till att forma ett mjukt och krämigt lödder som försiktigt masserar din hud samtidigt som huden rengörs. Tillsammans ger detta en bekväm, konsekvent och tillfredsställande rakning.

Olika handtag

Idag används en mängd olika material vid tillverkning av rakborstens handtag. Handtag av plast, polyester eller nylon är de vanligaste där många av polyester materialen är handpolerade och uppnår en vacker glansig yta. Fördelar med syntetiska handtag är att de har en större motståndskraft mot skador och fukt. Många entusiaster föredrar dock naturliga material som exklusiva träsorter eller exotisk sköldpaddsskal.

Handtagen, oavsett materialsammansättning, påverkar sällan borstens kapacitet även om den för många verkar förhöjande för själva rakupplevelsen. Det är mer en fråga om smak och tycke.

Storlekar på borsthuvudet

Skäggväxt, preferenser och vanor vid rakning varierar kraftigt. Därför kan vi erbjuda rakborstar med olika diametrar och storlekar på borsthuvudena från Small upp till XL. Läs mer om de olika storlekarna på respektive rakborste.

Rakborste Guide

Så använder du en rakborste

Nya rakborstar ska noga sköljas igenom med varmt vatten. Undvik hett vatten då detta kan lösa upp limmet som knuten sitter fäst i handataget med. Tvätta ur borsten med en vanlig tvål eller schampo och var noga med att se till att du sköljer bort alla tvålrester. Upprepa gärna några gånger så att borsten tvättas ur ordentligt. Skaka ur överflödigt vatten och häng den att torka i sin ställning. Förvara alltid din borste i en ventilerad miljö. Undvik askar eller lådor utan luftcirkulation. Någon gång per år kan en ordentlig rengöring behövas. Köp lösning för naturhår eller använd diskmedel eller vatten och en liten del vinäger. Nya borstar luktar alltid en del i början eftersom de är tillverkade av just äkta hår. Detta är helt normalt och försvinner med tiden vilket kan påskyndas genom att följa ovan nämnda beskrivning.

Börja med att duscha eller tvätta ansiktet noga i varmt vatten för att rengöra huden i ansiktet och mjuka upp skäggstråna. Doppa rakborsten i rent, varmt vatten och skaka av överflödigt vatten. Tag sedan en liten mängd av rakkräm eller raktvål i en skål och arbeta med hjälp av borsten upp ett rikt lödder. Använd lätta, cirkulära eller upp och ner rörelse. Hårt tryck kan få borstens hår att börja spreta och förstör borsten under längre tids användning. Applicera löddret på skägget i cirkelrörelser utan att trycka för hårt. Du kan använda fingrarna för att applicera ditt lödder men med en rakborste får din hud samtidigt massage, mjukas upp och dina skäggstrån lyfts vilket kommer att förbättra ditt rakresultat avsevärt.

Rakborstar olika hårkvaliteer


Silvertip fibres©

Silvertip Fibres© är ett högkvalitativ syntetfiber i premium kvalitet egenutvecklad analogt till det naturliga Silvertip grävlingshåret för dig som önskar veganiska fibrer. Håret är påtagligt mjukt, har extremt lång livslängd och något mindre känsliga för dagligt bruk då vatten droppar av dem och de torkar snabbare än naturligt hår. 

Pure bristle hair

Ett billigare alternativ till grävlingshåret är borstar gjorda av ren borst (svin eller vildsvinshår). Dessa är generellt ganska styva i borsten och man kan få jobba lite längre med att bygga upp ett bra raklödder. Styvheten avtar med tiden och en del tycker borstens styvhet ger en uppiggande massage. Ett bra val för dig som vill pröva på rakning med borste billigt. Uppdatera till en mjuk grävlingsborste när du känner dig varm i kläderna och du kommer att märka skillnaden.

Olika hårkvalitéer

Naturhår

Rakborstar av god kvalitet är fyllda med grävlingshår i olika mjukheter. Grävlingshårets egenskaper är optimala eftersom håret absorberar vatten och därmed genererar ett tjockt och krämigt raklödder samtidigt som ansiktet masseras och skäggstråna lyfts inför rakning. Grävlinshåret finns i flera olika graderingar och prisklasser. Priset beror på den grad och fyllighet av hår som har används. Det lyxigaste, mjukaste, dyraste och mest flexibla håret kallas Silvertip och kommer från grävlingens allra finaste hår på halsen.

Syntethår

På senare tid har flera av de ledande varumärkena tagit fram ett alternativ till naturhår i form av högkvalitativa syntetfibrer i premium kvalitet. Fibrerna är mycket mjuka och har extremt lång livslängd och torkar även snabbare än naturhåret.

Pure badger

Billigt alternativ av bra kvalitet för våtrakare som gillar en masserande effekt på huden. Något styvare borst med grövre hårstrån vilket gör att det går åt mindre hår att fylla en borste. Bandet av det naturliga håret är maskintillverkade och hårstråna är mer flexibla än svinborst. Färgspektrumet på håret varierar från brun-grå till svart. Pure badger håret är idag det mest lättillgängliga på marknaden.

Best badger / Fine badger

Medelmjukt grävlingshår som ger ett utmärkt raklödder och som normalt anses som standard. Något fastare än Silvertip. Håret kommer från olika delar av pälsen (sida + ben) och är oftast mörkare i färgen varför det kan variera från grått och brunt till svart. Best badger håret är arbetat för hand, medan Fine badger håret bearbetas mekaniskt. För att få den typiska formen trimmas lätt kronan där det krävs. Black badger är av samma kvalitet men majoriteten av håret är svart och något längre i stråna.

Super badger

Handgjorda kvalitetsborstar i riktigt bra kvalitet med längre och mjukare hår från grävlingens rygg. Eftersom håret är finare krävs mer hår för att fylla varje rakborste. Super badger borstarna är handfyllda och håret är mörkare längst ner och ljusare mot topparna.

Silvertip badger

Grävlingshår av den mjukaste och finaste kvaliteten, ett lyxigt alternativ för livsnjutare som eftersträvar det absolut bästa raklöddret. Det sällsynta håret är otroligt mjukt, flexibelt och extra fylligt och kommer från grävlingens nacke/hals. Dess särdrag är den skimrande silverfärgen och det svarta band som går genom håret. Hållbara, unika borstar med enastående prestanda. Borstarna är handfyllda och genererar många år av lyxig våtrakning. Silvertip rakborstar garanterar alltid en perfekt rakning. Håret är det dyraste och mest sällsynta på marknaden men det fluffiga håret och dess förmåga att hålla en stor mängd vatten gör att håret snabbt och enkelt producerar det bästa löddret som går att uppnå. Av entusiaster är den väl värd sitt pris.

Rakborstar olika hårkvaliteer


3. Det är viktigt att rengöra borsten noggrant efter varje användning med klart, varmt vatten, även mellan grävlingsstråna. Tvål och lödderrester kan bidra till att bakterier utvecklas.

4. En avfettningsrengöring med hårschampo rekommenderas också i en 1: 1-lösning av vatten och hårschampo. De alkaliska komponenterna och fettet från raktvålen orsakar håravfall på borsten.

5. Kontrollera minst två gånger i veckan att borsten är helt torr innan du använder den igen.

6. För noggrann torkning, skaka borsten efter användning för att avlägsna överskott av vatten så mycket som möjligt. För att slutföra torkningsprocessen ska luften cirkulera runt grävlingshåret från alla håll, oavsett om det hänger upp och ner i en hållare eller står upprätt.

7. När borsten är blöt (även om den är ren men fortfarande blöt) ska du aldrig förvara den i en sluten behållare som t.ex. necessären eller inte ens i ett stängt badrumsskåp.

Skötsel av din rakborste

En rakborste med grävlingshår är en naturprodukt som med kärleksfull vård ska hålla i minst 10-15 år.  På nya borstar är det helt naturligt om lösa strån lossnar från borsten under de första veckorna. Dessa är kortare hår som inte riktigt nått ner till bindningen och limmet i botten. Detta är helt naturligt så du behöver alltså inte vara orolig.

Skölj din rakborste noga i rinnande, varmt vatten efter användning. Skaka av överflödigt vatten och häng den alltid att torka naturligt i ett passande rakborstställ (stativ) med håret nedåt. På detta sätt rinner vatten och eventuella tvålrester av håren istället för ner i botten. På borstar där fukten ligger kvar kan limmet luckras upp och förstöra din borste. Om du inte har något ställ, låt borsten peka uppåt i stället för att lägga borsten horisontellt, så att luft kan komma till alla hårstråna och torka borsten naturligt.

Naturhår som lämnas vått kan utveckla mögel. Undvik att stänga in din borste i små eller täta utrymmen. Om du förvarar den i badrumsskåpet så se till att den har tillräckligt med utrymme och cirkulation för att torka. Om du reser med din rakborste, se till att förvara den i en resetub som ofta har hål i tuben och ge den en möjlighet att torka så fort du kan.

Om din rakborste angrips av mögel eller tvålavlagringar (som byggs upp vid basen), dränk den i lösande och steriliserande vätska för naturhår som du kan köpa på närmsta Apotek. Du kan även använda s.k. borax lösning. Ta även för vana att då och då tvätta ur borsten ordentligt med lite diskmedel för att få bort fett och tvålrester.

Om din rakborste tappar strån efter en tids användning

Det är normalt att borstar tappar strån under en tid. Börjar din borste att släppa hår efter att den varit i bruk under en tid är det en indikator på att det kan finnas tvålrester kvar nere i den tätaste delen av borsthuvudet (där det är minst märkbart) där borsten är förankrad i limningen.

Underhåll av högkvalitativa rakborstar
Högkvalitativa rakborstar badger, (även det fina silvertip håret) bör hanteras mycket försiktigt. Vi rekommenderar följande för att säkerställa ett långt liv för din rakborste:

1. När du använder borsten- om du vill arbeta upp ett lödder eller applicera det på ditt ansikte - tryck inte för hårt mot tvålkoppen eller ansiktet. Då finns det risk för att det fina håret kommer att brytas av om och om.

2. Vid löddring ska skummet appliceras på ansiktet med penselns spets med hjälp av svängande rörelser i sidled (som en målarpensel), inte cirkulära rörelser.

Rakborste på resan

Rakborste på resan

För dem som önskar en perfekt rakning även på resan erbjuder vi praktiska reserakborstar med monterbart skaft och eleganta hållare. Trots det praktiska formatet tillhandahåller de alla egenskaper som de traditionella rakborstarna har. Reserakborstarna finns med grävlingshår eller med det snabbtorkande Silvertip fibre syntethåret.

Vi säljer även lösa resetuber i plast utrustade med ventileringshål som du kan använda ihop med din vanliga rakborste. För dig som vill vara helt kittad när du är på resande fot finns lyxiga läderfodral som rymmer både borste och din favorit hyvel.

Rakborstpaket

Vi erbjuder även färdiga rakborstpaket där vi har matchat ihop en rakborste med tillhörande hållare och en trevlig raktvål eller rakkräm - perfekt om du vill ge bort en uppskattat gåva till någon du tycker om. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp med att välja rakborste eller vill ha tipps på matchande delar.

Rakning med kniv - en unik upplevelse!

Har du inte upptäckt fördelarna med traditionell rakning ännu så gör det nu - du kommer inte att ångra dig! Regeln är: övning ger färdighet - och så riktigt bra verktyg då förstås! Endast en rakkniv kan leverera den ultimata rakningen. Med ett enda öppet blad ger det dig den närmaste rakningen som går att uppnå. Lär dig tekniken så besitter du en viktig kunskap.

Vi erbjuder klassiskt handgjorda rakknivar och moderna knivar med utbytbara blad från marknadens ledande varumärken. Försedda med fina material i handtagen är de utmärkta för dagligt bruk, som samlarobjekt eller som en uppskattat present till mannen. Alla våra knivar har en beprövad kvalitet men att raka sig med kniv är inget man lär sig över en natt. Det kräver en hel del övning, försiktighet och inte minst tålamod.

Nybörjare?

Börja med att använda kniven på mindre delar av ansiktet där du vanligtvis inte har några problem (tex. polisongerna) och raka det övriga med vanlig hyvel tills du helt har lärt dig tekniken och känner dig säker på vad du gör. Du kan för varje gång du rakar dig avancera och pröva raka allt större delar. För varje gång du använder kniven kommer du att känna dig allt säkrare och till slut få den rätta känslan då du även kommer att uppnå fantastiska resultat.

Steg 1 - före rakning

Förberedelserna är nyckeln till en perfekt rakning. Om möjligt ska du alltid raka huden efter en varm dusch. Värmen och fukten hjälper till att mjuka upp skägget, öppnar hudens porer och förbereder huden för rakning samtidigt som ansiktets muskler slappnar av. Om en dusch är uteslutet kan du placera en varm, fuktig handduk över ansiktet i 2-3 minuter innan rakningen.

Använd gärna en rakolja (pre-shave oil) för att skydda huden mot rakbladet, skapa en bättre glidyta och minska irritationen i huden. Oljan verkar även förebyggande för innåtväxta skäggstrån. Arbeta in en liten mängd olja på området som ska rakas och låt verka i 1-2 minuter innan du applicerar rakkräm eller tvål.  

Blöt en rakborste, gjord på äkta grävlingshår, i hett vatten. Om du använder rakkräm applicerar du en liten mängd rakkräm på borsten och jobbar upp ett krämigt lödder i handen eller i en rakskål. Använder du en raktvål vispar du med hjälp av borsten upp ett lödder på tvålen.

Applicera löddret med hjälp av borsten på huden som ska rakas med lätta cirkulerande rörelser. Bygg på ett rikligt lager av lödder i ansiktet för en så smidig rakning som möjligt. Löddret hjälper till att skapa en bättre glidyta för kniven samtidigt som det rengör och återfuktar huden. För att applicera löddret ovanför läppen, kläm ihop borsten mellan tummen och fingrarna.

Steg 2 - Rakning

Använd alltid en väl rengjord rakkniv och raka alltid medhårs, neråt i skäggstrånas växtriktning. Håll kniven i 30 graders lutning och låt den försiktigt glida över huden med lätta rörelser utan något tryck. Börja med polisongerna och jobba neråt på båda sidorna av ansiktet mot hakan.

För att raka området under näsan håller du näsan uppåt med ett finger. Raka åt sidan längs den övre läppen. Nedanför käklinjen fortsätter du att raka medhårs men eftersom skägget där kan växa i flera olika riktningar kan du blöta fingrarna och känna i vilken riktning håret växer.

Rakning mothårs är den främsta orsaken till irritation, rakfinnar och sveda i huden. Skölj rakhyveln eller kniven regelbundet och använd alltid rakblad av hög kvalitet. Glöm inte att byta rakbladet ofta! En slö rakkniv eller ett ovasst rakblad är också en vanlig orsak till irritation och rakutslag. 

Köp din rakkniv från Dovo hos GUAPO

Steg 3 - efter rakning

Skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna i huden. Klappa huden torr och applicera en lugnande och återfuktande after shave balm för att återställa huden och motverka torrhet, irritation eller rakutslag. Applicera eventuell doft endast på sidorna av nacken och på bröstet.

 Dovo Shavette

Olika grader av hålighet

Vilken hålighet s.k. skålslipning på knivbladet är bäst och i vilket syfte?

  • A) Flat ground (plant).
  • B) Full hollow ground (fullt skålslipad).
  • C) 1/2 Hollow ground (halvt skålslipat).

Ett extra skålslipat blad är mer konkavt vilket ger en vassare egg än normalt och en större flexibilitet i spetsen. Föredras ofta av vana användare och i längden ger det en skönare och enklare rakning.

Vad är bladets flexibilitet bra för?
Beroende av ålder förlorar ansiktets hud sin spänning. Regeln är att mindre spänning på huden kräver en högre grad av flexibilitet i bladet.

Ett blad med en plan yta (flat ground) kan användas för rakning även om detta idag används främst till annat. Ett fullt ihåligt blad, 1/1 hollow ground, kan användas för rakning av alla olika hudtyper. Ibland kan priset på en 1/1 ihåligt blad driva kunden att välja den billigare 1/2 ihåliga bladet istället.

Olika modeller

Rakknivar med utbytbara blad

Idag är barberare runt om i världen en aning begränsade när det kommer till användning av den traditionella rakkniven pga. dess sanitetskrav. I vissa salonger kan du få ta med dig din egna rakkniv och på så sätt få en rakning med klassisk kniv. Det är här rakkniven med utbytbara blad briljerar! Denna modell, som ofta kallas ”straight razor” eller ”Dovo Shavette™”, fungerar som en traditionell rakkniv men har utbytbara rakblad och fungerar i professionella yrken som ett rent och säkert alternativ. Denna modell används ihop med ett klassiskt, dubbelkantigt rakblad som bryts på mitten och är på grund av sitt lägre pris även mycket lämpliga för nybörjare eller rakentusiaster.

När du ska raka dig med kniven är tillvägagångssättet och bladstyrningen detsamma som för en traditionell rakkniv och skärpan på bladet kan snabbt och enkelt  förnyas om det behövs. Du får en i särklass överlägsen rakning utan att behöva bry dig om underhållet. Dessutom är den perfekt även för dig med skägg som vill putsa till raka och snygga kanter. Sammanfattningsvis, en rakkniv med utbytbara rakblad är perfekt för dig som vill testa på rakning med kniv då den levererar en hygienisk och nära rakning, samtidigt som den är enkel att använda och billig i drift.

Använd kniven ihop med vanliga korta dubbelrakblad eller köp till långa klingor (likt bladet på en traditionell rakkniv). Vi erbjuder fler olika varumärken på straight razors samt de populära DOVO SHAVETTERNA™

Traditionella rakknivar

Traditionella rakknivar har ett blad i kolstål eller rostfritt stål och striglas vass med hjälp av en strigel. Dessa knivar kallas ofta för "cut throat razors" och har använts av klassiska barberare under lång tid. Dagens moderna barberare använder sig numer oftast av knivar med utbytbara blad pga infektionsrisk. > Se våra modeller av rakknivar

Handtag

Rakknivar har handtag gjord av olika material, alltifrån enklare skaft i cellidur (hård plast) till vackra träslag, horn eller rostfritt stål. Vad man bör välja är en fråga om personligt tycke och smak samt hur mycket man vill spendera. Alla material i handtagen fungerar bra vid rakning, det är mer en fråga om vilken typ av handtag som ger dig den bästa känslan. Handtaget ska vara bekväm i dina händer så att du gillar att hålla det vid rakning.

Olika bredder

Rakknivar tillverkas i olika bredder och bredden mäts i tum. 1 tum = 2,54 cm. Det smalaste bladet är 3/8 tum och det bredaste 7/8 tum. Vanligast i Europa är 5/8 och 6/8 tum. Vilken bredd/tum som ger den bästa rakningen är en smaksak. Skillnaden är vikten och hur man ska hantera kniven i ansiktet. Ett mindre blad som  4/8 " kan lättare kontrolleras, fördelaktligen av en nybörjare och någon med mycket små händer. 5/8 " är dagens genomsnittliga storlek.

En nybörjare bör - enligt vår mening - köpa en storlek på rakkniven som är lätt att hantera, vilket kan vara en 5/8 ". 6/8 " är en storlek perfekt för någon med större händer så att rakkniven inte försvinner i handen under rakningen. Personen som rakar sig bör kunna titta på rakkniven tydligt i spegeln medan bladet arbetar. Om handen är för stor och genom det döljer rakkniven är detta helt omöjligt.

 

Skålslipning på rakkniven

 

Produktion

Basmaterialen som föredras för rakknivar är vanligt stål (med en minsta kolhalt av 0,6%) för att uppnå den högsta graden av hårdhet, elasticitet och motståndskraft mot slitage. Materialet består av en beskuren del mellan 20-25 mm bred och 5-6 mm tjock. De beskurna delarna värms och varmvalsade smids de under enorm press från en fallhammare.

Värmebehandlingen, sk "härdning", är oerhört viktigt för bladet. Beroende på kvaliteten på stålet, värms bladet upp till 1.300 ° C och kyls sedan i en speciell olja. Temperaturgränserna är ofta avgörande. Den efterföljande anlöpningen vid 200 till 400 ° C, beroende på vilken typ av stål, ger bladet sin elasticitet och seghet.

Skötsel och förvaring

Rätt vård och underhåll är nödvändigt för lång livslängd av rakkniven. Följ följande råd noggrant för bästa resultat.
Efter varje användning skall rakkniven:
A) rengöras i vatten. Alla tvålrester och hår måste bort.

B) torkas försiktigt utan att gnugga mot handduk eller papper.

C) förvaras på ett torrt ställe. Det bör vara ett rum som ofta är ventilerat så att fukt inte ligger kvar som i ett badrum. Detta kan tex. vara i sovrummet i lådan vid sängbordet.

D) Om kniven inte används under en viss tid bör ytan smörjas (oljas) för att ge ett visst skydd mot rost, dvs skydd mot fukt som alltid finns i luften.

Du underhåller och vässer själv din rakkniv med hjälp av en strigel inför varje rakning. Vi rekommenderar att inte slipa din rakkniv förrän det är absolut nödvändigt. Lämna helst in din kniv för slipning till en auktoriserad yrkesman. Tvätta aldrig din rakkniv efter strigling utan endast efter rakning. Du kan använda antingen en handhållen eller frihängande strigel. Standard 1/2 hollow ground rakknivar vässas enklast med en frihängande strigel medan platta rakknivar bör vässas med en handhållen strigel där rakkniven kan "skjutas" längs strigeln.

Striglar

Strigel kallas på engelska ”strop”. En strigel är en läderrem, vanligtvis av koskinn, som fungerar som ett verktyg för att hålla din rakkniv vass. Varje gång du rakar dig med kniven utsätts bladet för hårt slitage av de vassa skäggstråna. Strigeln slipar inte rakkniven men håller eggen ren och jämn mellan rakningarna och förhindrar att kniven blir slö. Strigelns läder vässer upp de mikroskopiska tänderna som finns på kanten av knivbladet och håller därmed din rakkniv i toppskick.

Vid rakning med kniv kommer du alltså att behöva en strigel i någon form. En bra strigel har en slät yta, rätt tjocklek och är tillverkad av tåligt och flexibelt material. Den bästa garantin för en bra strigel är tillförlitligheten hos tillverkaren. Med en bra läderstrigel och rätt teknik kommer din rakkniv inte bara att behålla sin skärpa, den kommer också att hålla i generationer! Det finns flera olika modeller och funktioner på striglar där en stor skillnad mellan olika striglar är om de går att hänga upp eller har handtag. Vi erbjuder flera modeller av striglar med olika tekniska egenskaper i olika prisnivåer.

Frihängande strigel

Vår mest sålda standardmodell. Strigeln har en metallkrok och ett mindre metallhandtag så att man kan hänga upp den vid användning. Strigeln måste hållas spänd så den inte sviktar och rundar av eggen vid vässning.

Ensidiga striglar används för daglig vässning före rakning. Lädersidan kan användas med eller utan strigelpasta. Den gula icke-slipande pastan upprätthåller kvaliteten på lädret och förhindrar att det torkar ut.

Dubbelsidiga striglar har en lädersida samt en baksida med linnetyg eller canvas duk. Canvas sidan används vanligtvis före strigling på lädersidan och används för en grövre kantanpassning som ger en riktig finslipning och polerar skärpan på knivbladets kant vilket ersätter den största entusiasm som gått förlorat under den senaste användningen. Lädersidan ser därefter till att kniven får en finare kantanpassning och en slät yta före rakning. OBS, canvas duken ger inte skärpa åt en slö rakkniv men det kommer att förlänga tiden mellan vässningarna. Strigling på canvas duken kan göras med eller utan strigelpasta (grå pasta). En strigel med baksida i linnetyg förbereder knivbladet för lädret och friktionen värmer upp bladet och ser till att smuts och korrosion inte hamnar på läderdelen av din strigel.

Handhållen strigel

Striglar med handtag har två lädersidor, en för daglig vässning och en behandlad lädersida för en grövre vässning som används ihop med en grön eller dubbelsidig (svart/röd) strigelpasta. Strigling med en grövre strigelpasta när rakknivens skärpa har blivit slö hjälper till att förlänga tiden mellan slipning. Handhållna striglar är idealiska för dem som gillar att experimentera med slipmedel eftersom den är mer stabil än en frihängande strigel som lättare kan råka runda av bladets kant om den inte hålls helt sträckt.

Olika typer av skinn

Vi erbjuder olika typer av striglar där lädret antingen är rindleder (koskinn) eller ”juchten” (kalvskinn) som är en finare typ av koskinn. Striglar av koskinn kommer ursprungligen från Ryssland. Många kallar dem fortfarande för Ryska striglar även om de inte nödvändigtvis behöver tillverkas i Ryssland. Namnet innebär i alla fall att strigeln är gjord av kohud och att den ryska metoden för garvning har använts.

Striglar av koskinn är de vanligaste striglarna som används idag. Juchten, (ryskt läder), är ett kalvskinn som är behandlat med naturliga oljor och vaxer. Det fina juchten lädret ger en mycket bra glidyta som framhäver kanten på knivbladet anmärkningsvärt väl. För specialister erbjuder striglar av juchten läder en ännu bättre möjlighet att strigla rakkniven. Med andra ord är juchten en högre kvalitet på läder, dyrare och lite bättre.  Men ”vanligt” koskinn är absolut tillräckligt för strigling.

Slipsten eller strigel?

En slipsten (brynsten) och en strigel har inte samma syfte. Slipstenen slipar bladet och ger rakkniven en ny skärpa medans strigeln är ett sätt att förnya skärpan på rakkniven före rakning. Du håller alltså din rakkniv vass med en strigel, men skärper den med en finkornig slipsten. Med hjälp av strigelpasta på strigelns yta kan en mindre bryning/slipning av knivbladet göras.

Se alla våra striglar

Så använder du strigeln

Gäller vid användning av frihängande striglar. Det är viktigt att vara lätt på handen när du striglar en rakkniv. En bra regel är att det räcker med knivens egna tyngd. Om du trycker hårt kan du råka runda eggen eftersom lädret då böjer sig kring eggen så att den rundas mot slutet och blir trubbigare.

Den blanka sidan (lädersidan) på strigeln ska vara uppåt. Häng upp strigeln och håll den sträckt.

Kniven ska hållas rakt mot strigeln och ligga med hela bladet mot lädret. Håll aldrig kniven lutandes då vässningen sker på en plan vinkel. Använd lätt hand, men bestämda rörelser och dra kniven med ryggen före fram och tillbaka. Jobba i riktning från eggen, alltså med baksidan av rakkniven (knivens ryggrad) uppifrån och ner i riktning från kroppen.

När du ändrar riktning, bör rakkniven vändas med ryggen mot strigeln och sedan dras mot kroppen. Om spetsen av rakkniven rör strigeln medan rakkniven ändrar riktning blir den rund och förlorar sin skärpa. I detta fall bör kniven omslipas av en specialist. En frihängande strigel måste hållas spänd så att den inte sviktar och rundar av eggen.

Första gången du använder din strigel samt när den känns torr ska du använda en gul (även kallad vit) strigelpasta. Den innehåller ingen slipfunktion men hjälper till att hålla din strigel i god kondition och förlänger livstiden på lädret.

Förvaring & underhåll

Var rädd om din strigel och förvara den på ett rent ställe för att undvika smuts, damm och repor/hack i lädret . Smörj in din strigel med fett, t.ex den gula strigelpastan eller Dovos fina läderbalsam för att öka dess livslängd. Arbeta in fettet på strigelns lädersida med hjälp av handflatan.

 Olika typer av strigelpastor

Så applicerar du strigelpastan

Alla strigelpastorna appliceras på strigeln och arbetas försiktigt in i lädret, gärna med en mjuk bomullsduk. Strigelpastorna gör ett bra jobb med att slipa och bibehålla skärpan på din rakkniv, men det är viktigt att de olika pastorna används på olika striglar eller sidor av strigeln. När du en gång har använt din strigel ihop med en viss pasta bör samma pasta användas på strigeln i fortsättningen för att uppnå den effekt du eftersträvade.

Strigelpasta

Olika typer av pastor som vässer, underhåller och förlänger strigelns livstid. Strigelpastan kan användas som ett slipmedel eller också som en effektiv metod att hålla din strigel i god form och förlänga dess livstid. Genom att smörja in strigelns läder med fett underlättar det vid vässning av kniven samtidigt som du bevarar kvaliteten på strigelns läder. Strigelpastorna finns i olika färger, alla med olika slipstyrkor för olika ändamål. Hur grovt polermedlet är avgör hur fort en strigel avverkar metall i eggen och även hur fin egg man kan få.

Gul strigelpasta

Den gula pastan har ingen slipeffekt och används för att underhålla lädret på strigeln. Innehåller inget slipmedel och beskrivs även som vit. Den hjälper till att hålla lädret i god form och förlänger strigelns livstid.

Röd strigelpasta

Medel slipeffekt. Används på ”mindre än rakbladsvass” rakkniv. Innehåller en liten mängd slipmedel med små slipande partiklar och ger din kniv en medel dämpad skärpa.

Grön strigelpasta

Hög slipeffekt. Används på riktigt slöa rakknivar. Innehåller mycket slipmedel med de grövsta partiklarna och ska bara användas försiktigt för att vässa en mycket slö kniv.

Övrig strigelpasta

Utöver ovanstående "standard" pastor erbjuder vi även två special pastor. Grå strigelpasta som fungerar som en sorts mjuk kalksten. Används på dubbelsidiga striglars canvas baksida för att polera skärpan på rakkniven ifall den har blivit för slö. Dovos dubbla strigelpasta sominnehåller en bit röd och en bit svart pasta. Den röda pastan är en grövre pasta som används på en separat läder strigel för att slipa fram en vass kant på din rakkniv. Den svarta, finare pastan används på en annan separat strigel för att avsluta och polera kanten på bladet. De flesta använder den dubbla strigelpastan på en handhållen läderstrigel med dubbla sidor, en sida för den röda pastan och en sida för den svarta. Men det går även bra att använda den på en frihängande läderstrigel.