Styla skägget

Styla skägget

Halva nöjet med att ha skägg är att du får styla det. Det finns massor av sätt att styla det på, nedan följer våra rekommendationer för ett välformat och definierat skägg som sätter hela din look. Förutsättningen för en lyckad styling är ett rent och välvårdat skägg som i grunden uppnås genom den dagliga skäggvårdsrutinen av olja, skäggtvätt och balsam.

STEG 1: Putsa till snygga kanter

Putsa till rena och jämna skägglinjer med en rakbladskniv (shavette) eller en säkerhetshyvel. Använd helst en kniv för att få till riktigt skarpa och snygga linjer, något som kan vara svårt med en modern rakhyvel.

De renrakade kanterna gör mer för intrycket än vad man kan tro till skillnad från att bara ha trimmat ned skägget jämnt.  Använd gärna en transparent rakgel om du vill kunna se igenom kanterna under själva rakningen.

STEG 2: Forma med skäggvax

Använd ett skäggvax för att få lyster och kontroll över spretande skäggstrån. Skäggvaxet gör att du lätt kan styla och forma skägget precis som du själv föredrar. Oftast är skäggvaxerna gjorda av naturliga vaxer och fungerar perfekt för att både vårda, mjukgöra och samtidigt hålla ansiktshåren på plats.

Mjukgör skäggvaxet mellan händerna och massera sedan in i skägget genom att börja vid huden och arbeta dig utåt. Börja med en liten mängd, det är alltid lättare att lägga till mer än att ta bort. Avsluta med att använda enskäggkam för att fördela skäggvaxet jämnt i hela skägget.

STEG 3: Kamma igenom skägget

Sista steget är att kamma igenom skägget för att styla det till önskad form. Skäggkammen är ett bra hjälpmedel när du applicerar stylingprodukter och hjälper till att fördela ut skäggolja och vax jämt i hela skägget. Välj en skäggkam med polerade tänder som inte sliter på skäggstråna i onödan. En fintandad skäggkam lämpar sig bäst för kortare och tunnare skägg eller för mustascher och vid styling med mustaschvax. En bredbandad skäggkam passar bättre för större och kraftigare skägg.

Tips till dig som vill ha ett "större" skägg, när du applicerat skäggvaxet kan du borsta igenom skägget ordentligt, vilket binder de feta oljorna och ger en häftig volym känsla!